Balans och koordinationsträning

Chicko gör trixet ”hands up” och tränar samtidigt sin balans.

 

Av: Ulrika Talts och Thereze Grabowska

Balans- och koordinationsträning bör precis som de andra träningsformerna ingå i alla hundars träning. Med balans- och koordinationsträning ger vi hunden kroppsmedvetenhet och kroppskontroll. Ni har kanske hört talas om begreppet proprioception vilket helt enkelt är hundens förmåga att kunna avgöra de egna kroppsdelarnas position. Denna förmåga är till viss del omedveten och styrs av en särskild sorts receptorer som registrerar ledernas lägen genom att registrera spänningen i muskler och senor och skicka informationen vidare till hjärnan.

För att träna upp hundens balans- och koordinationsförmåga är det de små musklerna som stabiliserar lederna och skelettet som behöver aktiveras och tränas. De stabiliserande musklernas kapacitet påverkar såväl hundens styrka som snabbhet och smidighet. Om hunden har en svag stabiliserande muskulatur måste de stora rörelsemusklerna gå in och kompensera vilket kan leda till spända muskler, muskelknutor, muskelsträckningar och ledstukningar. Att rätt muskler aktiveras är av största vikt för att lyckas inom de flesta hundsporter. Det finns moment där hunden vrider sig, bromsar in häftigt, landar från höga hopp, gör skarpa svängar osv. Alla dessa rörelser är mycket krävande för muskler, senor, ligament, leder och skelett. Hunden måste alltså få träna upp sin förmåga att aktivera rätt muskler vid rätt tillfälle.

Alla typer av övningar som utvecklar koordinations- och balansförmågan hjälper till att utveckla de muskelgrupper som finjusterar exakta rörelser och stabiliserar lederna.

          

Använd naturen! Låt hunden balansera på stockar och stenar, röra sig på varierande underlag och simma under sköna sommardagar.

 

Tips på balans- och koordinationsträning:

  • Ett enkelt sätt att börja träningen är att låta hunden röra sig på så varierande underlag som möjligt. Promenera i t ex gräs, jord och sand och på grus och sten. Gå i ris och stenrösen och på sankmark etc. Utöka svårigheten genom att göra vändningar och svängar och t ex gå i slalom och serpentiner.
  • Cavaletti: Låt hunden skritta över jämnt utplacerade hinder, ju långsammare desto bättre för optimal muskelkontroll. Här kan du t ex använda en stege som hinder. Ett annat exempel är att lägga ut ett antal bildäck som hunden får kliva i.
  • Kliva i saker: Låt hunden kliva i en låda med två eller alla fyra benen. Öka svårighetsgraden genom att minska storleken på lådan.
  • Hoppa över saker.
  • Krypa under saker eller krypa genom en tunnel.
  • Lär hunden olika trix exempelvis sitta vackert/hands up, vinka, vacker tass/give me five, stå på bakbenen, dansa, snurra runt, rulla runt, backa bakåt, backa upp med bakbenen på en vägg. Låt fantasin flöda!
  • Balansträning på fasta objekt: Använd naturen och låt hunden balansera på stockar och stenar. Undvik balansövningar högt upp från marken för att minimera skaderisken.
  • Balansträning på ostabila ytor: Här kan många av våra vanliga träningsredskap för människor användas. Balansbollar och balansplattor/kuddar är mycket användbara. Hunden kan balansera med framtassarna på bollen/plattan eller stå helt och hållet på den. Börja försiktigt och hjälp till att stabilisera för att utöka svårighetsgraden undan för undan. Bygg ett berg av vanliga kuddar och låt hunden klättra och balansera på det! Blås upp en luftmadrass eller använd en liten studsmatta och låt hunden stå och gå på den. Variera genom att ha madrassen olika hårt uppblåst och utöka svårigheten genom att låta hunden balansera på tre eller två ben.
  • Låta fram och bakdel göra olika saker: Sitta eller stå på bakbenen och göra något t ex vinka med frambenen. Använd balansbollen och låt hunden promenera framåt med bakbenen med framtassarna på balansbollen. Variera övningen genom att istället använda en skateboard. Gör det gamla kända elefanttricket! Låt hunden ställa frambenen på en låda och gå runt den med bakbenen.
  • Vattenträning: Både simning och träning i water treadmill är bra balans- och koordinationsträning.

 

 

Balans- och koordinationsövningar kan varieras i det oändliga. Använd din fantasi och ha kul med din hund

Massage

Vattenlöpband

Simning

Elektroterapi

Medicinsk laser

Vibrationsträning

Kinesiologitejpning

Tränings- och friskvårdstips


HelHund på facebook

Gilla och följ vad som händer hos HelHund!

Tidsbokning  

Boka tid via https://helhund.bokamera.se/

Om du har några frågor ring, SMSa eller maila.

Tel: 0763-384814      

e-mail: ulrika@helhund.se