Kondition och Uthållighetsträning

Av: Ulrika Talts och Thereze Grabowska

Grunden för all typ av träning är en god kondition och uthållighet. Det finns också en stark koppling mellan en god kondition och psykisk ork. Oavsett vilken typ av aktivitet eller arbete din hund ska utföra ger en god kondition bättre förutsättningar för att ni ska lyckas med träning och tävling eller bara för att ge din hund ett friskt liv.

 fokusera.jpg

Under långa tävlingdagar utsätts hunden för mental påverkan och stress . Om du vill tävla är det viktigt att lägga till pass med uthållighetsträning i ert träningsschema. Ju högre mål, desto viktigare blir uthållighetsträningen.

Definitionen på kondition är kroppens förmåga att ta upp syre och kunna utföra ett långvarigt arbete. När vi pratar om konditionsträning menar vi alltså träning för att förbättra hundens syreupptagningsförmåga. Vitsen med konditionsträningen är att träna upp de olika delarna i syrets transportystem; hjärta, lungor och blodomlopp. Vi vill att hundens kropp ska bli bättre på att transportera syre till musklerna och att musklerna ska bli bättre på att ta upp och använda det tillförda syret. Om hunden ska kunna arbeta under lång tid måste musklerna ha ständig tillgång till syre. Vid för låg syretillgång måste musklerna använda lagrad energi som bränsle istället för syre. Detta energilager finns i begränsad mängd. En biprodukt vid denna typ av energiförbränning är mjölksyra. Musklerna använder även denna typ av energiförbränning när hunden arbetar med explosiva rörelser under kort tid.

 2008-10-15-1-e1349379142541.jpg

En agilityhund behöver ha god kondition.

Hur kan du då konditionsträna din hund? All form av träning som höjer hjärtfrekvensen är konditionsträning. Träningen måste alltså få hjärta och lungor att arbeta snabbare. Kontitionsträningen kan delas in i två olika delar uthållighetsträning respektive snabbhetsträning. Man talar också om aerob versus anaerob träning där areob träning är syresatt träning, medan anaerob träning är träning där musklerna arbetar så snabbt att de inte hinner ta upp syre. Konditionsträning kan utföras på en mängd olika sätt.

Exempel på uthållighetsträning är raska promenader och joggingturer som kan utföras på olika typer av underlag för att uppnå den effekt du önskar. Ge gärna hunden tillfälle att springa fritt. Träning på ett tungt underlag som tex sand eller i skogen ger en högre belastning och ett större behov av syre än träning på slät mark. Tänk på att träning på hårda, stumma underlag är mycket slitsamt för hundens leder vilket är extra viktigt att tänka på om du t ex vill jogga eller cykelträna långa distanser med din hund. Ett annat sätt att öka belastningen är att klättra och träna i backe.

Intervallträning är ett mycket bra sätt att förbättra hundens kondition där också snabbhetsträningen kommer in. Varva korta men högintensiva arbetsfaser med korta återhämtningsfaser. Detta ger en snabb utveckling av prestationsförmågan.

 springa.jpg

Border collien Kate tränar både uthållighet och snabbhet.

De gångarter som kräver mest syre är skritt och galopp, medan traven med dess svävmoment är en betydligt mer energisparande rörelse. Simning eller träning i water treadmill är skonsamma alternativ där skade- och förslitningsriskerna är små.

För att få bästa effekt av träningen bör du veta att hundens kropp anpassar sig till den aktivitet den är van med. För att uppnå en kontinuerlig förbättring krävs därför att du förändrar och varierar träningen.

Tänk på att börja försiktigt och att långsamt öka belastning och träningsmängd. Anpassa träningen efter din hunds förmåga och ålder. För hård belastning under längre perioder ökar risken för skador och överträning. En valp ska naturligtvis inte konditionstränas alls utan mår bäst av att få röra sig i sin egen takt, gärna fritt i varierad terräng. Unghunden ska ha varierad motion i varierad terräng samtidigt som man successivt ökar längden på promenaderna. Vänta med mer målinriktad konditionsträning tills hunden är ca 1- 1,5 år. Här finns så klart stora individuella skillnader på när hunden är ”färdig” i kroppen. En rekommendation är att konditionsträna sin friska och vuxna hund 5-15 km i ökad hastighet tre gånger i veckan. En hund som har vant sig vid en hög arbetsnivå kan konditionstränas 1-2 mil flera gånger i veckan utan problem.

 

Låt din friska gamla hund få följa med! Chicko, 11,5 år, har fått varierad träning under hela sitt liv och orkar fortfarande med distansträning. Så länge han är glad och frisk får han följa med.

Tips på uthållighetsträning:

    • Raska promenader
    • Joggingturer
    • Cykelträning
    • Simträning
    • Treadmill (vattenlöpband)
    • Distansträning: 30-60 minuter eller 1-2 mil i ökad trav
    • Distansträning med tempoväxlingar och/eller i kuperad terräng

Tips på snabbhetsträning:

Olika typer av intervallträning där du varvar korta men högintensiva arbetsfaser med korta återhämtningsfaser är effektiv snabbhetsträning. Nedan följer några exempel:

    • Kort intervallträning där hunden håller maxfart (90-100 procent) under korta ruscher på cirka 10 sekunder – stanna och vila för återhämtning mellan intervallerna. Detta kan upprepas 2-10 gånger.
    • Kort intervallträning för ökad arbetsintensitet och explosivitet där hunden håller hög arbetsintensitet (60 procent) under cirka 10-40 sekunder. Stanna och vila tills hunden har återhämtat sig – och öka sedan igen.
    • Lång intervallträning som tränar förmågan att hantera och effektivt bli av med mjölksyra. Träningen sker genom att växla mellan högt och lågt tempo. Öka farten mellan 100 och 400 meter – stanna och vila i cirka 10-20 sekunder för att sedan öka tempot igen och så vidare.

* Innan all typ av intervallträning bör hunden värmas upp i cirka 20 minuter långsam trav.

 Tips på utrustning och hjälpmedel:

  • Vid jogging, cykling och all typ av dragträning bör din hund ha ett sele som är anpassat för dragträning och som passar din hund.
  • Använd ett elastiskt koppel anpassad för dragträning för att undvika stötiga ryck när kopplet blir spänt. Detta för att skona hundens kropp och för att hunden inte ska uppleva att det är obehagligt att ligga på i selet och dra. För att hunden ska lära sig att dra krävs motivation.
  • När du joggar, springer eller åker inlines med din hund är det bra att använda ett midjebälte att fästa hundens koppel i.
  • Att konditionsträna tillsammans med din hund är ett perfekt tillfälle att öka din egen hälsa samtidigt som ni gör något tillsammans. Variera er träningen genom att jogga, springa, cykla, åka inlines eller åka längdskidor. De ”snabba hjälpmedlen” är perfekta vid intervallträning där det är svårt att hinna med hunden eller vid lång distansträning.
  • Använd flytväst till din hund vid simträning för att förbättra hundens simteknik och träningen.
  • Cykeldator vid cykelträning för att kunna se hastighet och tid.
  • App till mobil, exempelvis Runkeeper, som håller koll på sträcka, hastighet och tid.

 

Runkeeper hjälper dig att hålla koll på er träning – och hur du ska planera er kommande träning.

Och sist, men definitivt inte minst, kom ihåg uppvärmning och nedvarvning!

Massage

Vattenlöpband

Simning

Elektroterapi

Medicinsk laser

Vibrationsträning

Kinesiologitejpning

Tränings- och friskvårdstips


HelHund på facebook

Gilla och följ vad som händer hos HelHund!

Tidsbokning  

Boka tid via https://helhund.bokamera.se/

Om du har några frågor ring, SMSa eller maila.

Tel: 0763-384814      

e-mail: ulrika@helhund.se