Om Träning och Friskvård

 
massage-630x350.jpg

Av: Ulrika Talts och Thereze Grabowska

Välkomna

Nu testar vi något nytt på Hundhopp, nämligen att skriva en bloggserie. Varannan torsdag kommer vi att publicera ett nytt inlägg inom ämnet ”Om Friskvård för hund”. Att fysträna och underhålla sin hund för ökad hälsa och välbefinnande börjar att bli en trend som vi är mycket positiva till och vill lyfta fram. Vi som sitter bakom tangentbordet och vill inspirera er om träning och friskvård av hundar heter Thereze Grabowska och Ulrika Talts. Vi har genom våra arbeten och fritidsintressen lärt oss mer om träning och friskvård samt om dess betydelse för ökad hälsa och prestationsförmåga. Vår förhoppning är att bidra till ökad kunskap om ämnet samt att inspirera dig att börja eller fortsätta fysträna och underhålla din hund på rätt sätt.

Thereze Grabowska är utbildad agilityinstruktör, är aktiv inom hundsport sedan länge och tävlar agility på elitnivå. Hon har alltid gillat att träna och har under sina barn- och ungdomsår sysslat med många olika typer av idrotter. Därför har alltid fysträning av hund varit en central del av hennes hundars träning för att ta hand deras kroppar och för att de ska kunna prestera maximalt. Thereze är grundare till företaget Hundhopp som främst erbjuder agilitykurser och driver denna webbplats. Thereze har en bordercollie och en cockerspaniel.

Ulrika Talts är filosofie doktor i neurobiologi och diplomerad hundfysioterapeut. Ulrika är grundare till företaget HelHund där hon friskvårdar och rehabiliterar hundar. Hon träffar i sitt arbete såväl representanter från olika discipliner inom hundsport som rena sällskapshundar. Ulrika föder upp dansk-svensk gårdshund och har just nu tre gårdshundar hemma.

Om träning och friskvård

Dagens hundägare blir mer och mer medvetna om friskvård för hund. De vill ta hand om sin hund på bästa sätt för att ge den ett bra och rörligt liv. Vad är friskvård? Det enkla svaret är att det är allt som hjälper din hund att hålla sig frisk. Friskvård handlar om regelbunden träning som ökar hundens välbefinnande, om att förebygga skador och ohälsa samt att ta hand om hundens kropp genom förberedelse och underhåll för att kunna prestera maximalt. Att ge hunden rätt kost, massage, värma upp och varva ner hunden före respektive efter träning, lägga ett täcke på hunden vid behov är även det exempel på friskvård. Kom ihåg att det är väldigt mycket enklare att på olika sätt förebygga skador genom att träna rätt och friskvårda sin hund än att åtgärda och rehabilitera en redan uppkommen skada.

foot1-kopia.jpg
 

Att använda täcke innan och efter träning är en enkel åtgärd för att förbereda och underhålla hundens kropp.

Intresset för olika hundsporter ökar. Agility är en av de hundsporter som lockar flera och flera hundägare att börja träna och tävla med sina hundar. Agility beskrivs ofta som en fartfylld sport där hunden ska genomföra en bana på så snabb tid som möjligt (med så få fel som möjligt). Hög fart över och genom hinder och snäva svängar ställer så klart höga krav på hundens fysik. Att förbereda, underhålla och ta hand om din hund så att den klarar dessa påfrestningar är din uppgift som förare.

”Jag lägger ner mer tid på att variera Kates träning och friskvårda henne än vad vi faktiskt tränar agility. Trots att det är agility som vi tävlar i och satsar på. Våra arbetande hundars kroppar kan jämföras med idrottares kroppar och bör tas hand om därefter. Om man inte tar hand om sin agilityhund kommer den att få avsluta sin karriär tidigt.” /Thereze

Vad tränar du och din hund? Friskvård är ett arbete som pågår genom hela hundens liv. Våra sällskapshundar ska förstås inte glömmas bort. Många har en aktiv vardag och är med på olika aktiviteter dagligen. Oavsett vilka krav du har på din hund eller vilka mål du har med din träning så bör hunden friskvårdas. Det är ett arbete som pågår genom hela hundens liv. Även om våra syften och mål med hundens träning är olika finns några grundstenar som du bör tänka på.

 • Öka din kunskap om träning och friskvård.
 • Hundens träning måste läggas på rätt nivå. Börja försiktigt och öka stegvis svårighetsgrad och mängd. Om du går för fort fram ökar risken för skador.
 • Variera träningen! Vad än dina mål och satsningar gäller, lägg in alla träningslärans olika delar i träningen. Utöver teknikträningen för att utöva din speciella sport lägg också in övningar för att träna hundens kondition och uthållighet, snabbhet, styrka, rörlighet, balans och koordination. En varierad träning ger också hunden mental stimulans och det blir så klart mycket roligare för dig som förare.
 • Tid för återhämtning. Det måste finnas en balans mellan träning och vila. Kroppen måste få återhämta sig mellan träningspassen. Det är under den viktiga vilan som hunden kan bygga upp sin kropp. Överträning sänker prestationsförmågan och ökar risken för att skador uppstår.
 • Slarva aldrig med den ack så viktiga uppvärmningen och nedvarvningen. Ingen idrottare hade ställt sig på startlinjen och genomfört sin prestation utan att ha värmt upp innan. Ingen svettig idrottare skulle heller skynda sig hem direkt efter tävling eller träning och strunta i att varva ner och ta hand om sin kropp.
 • Skapa goda rutiner gällande din hunds träning och friskvård.

Om du tar hänsyn till dessa punkter ökar chansen för en optimal uppbyggnadsträning av din hund och framförallt minimerar du skaderiskerna. Dessa onödiga skador som så ofta orsakas av felaktig träning, för ensidig träning, överträning och för lite tid för återhämtning.

Vad är dina bästa friskvårdstips?

 

Kate går i treadmill på HelHund för att stärka musklerna. Variation i träningen är viktigt!

Vad ska du träna och hur lyckas du? Ett tips för att lyckas med din träning är att göra en träningsplan för just din hund. Låt träningsplaneringen utgå från vad målet med träningen är för din hund. En träningsplan ser så klart inte lika ut för en elitsatsande agilityhund som för dig som bara önskar att din sällskapshund ska må så bra som möjligt.

Använder du en träningsplan och träningsdagbok? Hur ser den ut? Följ upp din träningsplan med att skriva träningsdagbok. Din träningsdagbok kommer att vara till stor hjälp för att utvärdera hur ditt upplägg har fungerat. Om trots allt en skada uppkommer är det också guld värt att kunna gå tillbaka och se om eventuella brister i din träning kan ha varit en bidragande orsak. Under de kommande tolv veckorna kommer vi att ta upp följande sex delar om friskvård.

 • Kondition och uthållighetsträning som är en grundförutsättning för att hunden ska orka vara aktiv och koncentrera sig under träning.
 • Styrketräning som innebär att stärka hundens muskulatur för att öka hundens arbetskapacitet.
 • Balans och koordinationsträning som ger ökad rörlighet, teknik och prestationsförmåga.
 • Återhämtning, massage och kost som är viktiga faktorer för uppbyggnad av hundens muskler och minskar risken för att skador uppstår.
 • Hur man lägger upp ett träningsupplägg i form av planering och uppföljning.

 

Massage

Vattenlöpband

Simning

Elektroterapi

Medicinsk laser

Vibrationsträning

Kinesiologitejpning

Tränings- och friskvårdstips


HelHund på facebook

Gilla och följ vad som händer hos HelHund!

Tidsbokning  

Boka tid via https://helhund.bokamera.se/

Om du har några frågor ring, SMSa eller maila.

Tel: 0763-384814      

e-mail: ulrika@helhund.se